Airconditioning onderhoud

checking the airconditioning unit

Airconditioning onderhoud

Belang van airco-onderhoud

Een airco kopen is vaak een belangrijke en grote investering. Bij zo’n investering wil je natuurlijk dat deze lang meegaat. Een airconditioning die snel kapot gaat, heb je natuurlijk bijzonder weinig aan. Om ervoor te zorgen dat je lang van je airco kunt genieten, is goed onderhoud essentieel. In dit blog vertellen we je meer over het belang van airconditioning onderhoud. Zo geniet je optimaal en zo lang mogelijk van je airco.

Airco onderhoud – Wanneer en hoe vaak?

Stof en vuil dat door de lucht dwarrelt zorgt er langzaam maar zeker voor dat de werking van je airconditioning achteruit gaat. Airco onderhoud en het schoonmaken van je airconditioning is dus belangrijk. Maar hoe vaak maak je je airco schoon? Onderhoud aan je airconditioning is 2 keer per jaar aan te raden. Dit hangt ook af van de ruimte waar deze in staat. Staat je airco in een kleine en stoffige ruimte? Dan is vaker schoonmaken zeker aan te raden.

Airco bijvullen

Een airco werkt met een zeker koelmiddel. Als je je airconditioning vaak gebruikt, raakt dit koelmiddel op. Vul het koelmiddel regelmatig bij om de prestaties optimaal te houden en het energieverbruik te minimaliseren. Laat dit bijvullen vooral over aan een professional om er zeker van te zijn dat er geen lucht in het systeem komt. Koelmiddel bijvullen doe je zo’n 1 à 2 keer per jaar.

Filters checken

Als je je airco vaak gebruikt, loopt de hoeveelheid stof en vuil vaak snel op in de filters. Door met regelmaat de filters te controleren en af te spoelen met lauwwarm water, voorkom je dat stof en vuil wordt verspreid. Hierbij heeft niet alleen de binnenkant van de airconditioning onderhoud nodig. Maak ook de buitenkant van je airco regelmatig schoon met een droge doek.

Zelfreinigingsfunctie

Veel airco’s komen vandaag de dag met een zelfreinigingsfunctie. Deze functie onttrekt het vocht uit de airconditioning. Hiermee voorkomt het de groei van schimmels en bacteriën. Niet elke airco heeft een dergelijke functie. Heeft jouw airco die wel? Maak er dan zeker dankbaar gebruik van!

Meer weten?

Wil je meer weten over airco’s, onderhoud eraan en wooncomfort in het algemeen? Lees dan zeker nog wat meer van onze blogs.