thermowood van HOUTvakman.be

Thermowood, het hout van de toekomst. 

Thermowood is immens populair in België en wordt steeds vaker gebruikt, met name voor gevels & terrassen. Maar wat is het nu eigenlijk precies? De vakmannen van HOUTvakman.be vertellen u hier graag mee over:

Wat is thermowood?

Thermowood is thermisch gemodificeerd / verduurzaamd hout: zeer duurzaam, relatief goedkoop, ecologisch verantwoord en met een mooie, warme uitstraling! Thermische modificatie is een proces waarbij hout onder zuurstofarme omstandigheden (>180 °C) wordt verhit, waardoor het vochtgehalte van het hout sterk wordt teruggedrongen naar circa 8-12%. Thermisch verduurzamen verlengt de levensduur van het hout tot maar liefst 10-15 jaar en maakt het hout zeer stabiel en licht van gewicht.

Duurzaam & mooi hout dus, maar hoe zit het nu precies met de milieuvriendelijkheid? Eigenlijk is het antwoord op deze vraag tweeledig. Allereerst worden er bij het verduurzamen geen chemicaliën aan het hout toegevoegd. Maar het belangrijkste pluspunt is de mogelijkheid om “zachte” snelgroeiende houtsoorten effectief om te zetten in duurzaam tuinhout. Hiermee helpt het effectief mee om ontbossing tegen te gaan. Niet voor niets bestaat de collectie thermowood van HOUTvakman.be uit houtsoorten die ruim voorhanden zijn, bijv. grenen & vuren.

Door velen wordt dit hout dan ook gezien als het hout van de toekomst. Thermowood is met name een goed(koper) alternatief voor hoogwaardig tuinhout dat onbehandeld buiten toegepast kan worden, zoals bijv. hardhout, eiken, douglas & lariks. Met name op het gebied van zichtwerk – vooral voor terrassen / vlonders & gevelbekleding – is dit ideaal hout. Als constructiehout is het een stuk minder geschikt. Een reden hiervoor is dat er met name “zachte” hout soorten gebruikt worden en door het thermisch modificeren neemt de sterkte ook nog wat af. U vindt een unieke collectie houten planken bij HOUTvakman.be van thermowood, maar ook planchetten, terrasplanken & diverse rabat planken voor een mooie gevelbekleding.