Wat voor soort gordijnen heb je allemaal?

Bij het kopen van gordijnen heb je allerlei verschillende variaties om uit te kiezen. 

Zo heb je inbetweens, lamellen, pisségordijnen en jaloezieën. Ook heb je rolgordijnen, vouwgordijnen, transparante gordijnen en silhouettes om nog maar een paar te noemen. Lees hier meer over Somfy. Ben je op zoek naar rolluiken? Dan kun je hier rolluiken kopen.  

Overgordijnen en transparante gordijnen

Overgordijnen zijn stevige gordijnen die normaalgesproken bijna geen licht doorlaten. Als je overgordijnen dichtdoet dan komt er normaalgesproken weinig tot geen licht binnen. Zogenaamde inbetween gordijnen zijn dunne gordijnen, zeker in vergelijking met overgordijnen. Dit type gordijnen geeft meer privacy. Dan zijn er ook nog transparante gordijnen zijn gordijnen waar je overdag niet doorheen kunt kijken als deze gordijnen dicht zijn. In de avond heb je wel met transparante gordijnen dat je licht en schaduw door de gordijnen heen kunt zien.

Naast overgordijnen, inbetweens en transparante gordijnen kun je ook kiezen voor plisségordijnen. Dit type gordijnen heeft veel weg van rolgordijnen, maar onderscheidt zich van rolgordijnen met een speelsere uitstraling. Het voordeel van plisségordijnen is dat je ze naar boven kunt rollen.

Jaloezieën

Je kunt ook kiezen voor jaloezieën, vaak ook luxaflex genoemd. Jaloezieën worden vaak gemaakt van aluminium, hout of pvc. Het grote voordeel van jaloezieën is dat je er de lichtinval heel nauwkeurig mee kunt regelen. Silhouettes lijken op horizontale jaloezieën met een transparante stof eroverheen. Naast de eerdergenoemde soorten gordijnen kun je ook nog kiezen uit lamellen, luminette gordijnen, paneelgordijnen en paneelgordijnen. Lamellen zijn stukken van kunststof, aluminium of stof. Lamellen hebben veel gemeen met jaloezieën. Luminette gordijnen zijn praktisch lamellen gemaakt van een transparante stof. Paneelgordijnen zijn weer heel geschikt voor brede ramen en openslaande deuren.

 Bij het kopen van gordijnen heb je dus een hele hoop opties om uit te kiezen. Afhankelijk van je behoefte aan privacy en het soort raam dat je hebt kun je kiezen uit een gordijnsoort die het beste aan jouw wensen voldoet. Gordijnen zijn er in allerlei soorten en maten en de keuze is erg breed.