Light bulb with growing tree. Ecological friendly and sustainable environment

Tips voor duurzaam wonen

Met relatief kleine investering kun je op langer termijn een hoop energie besparen en duurzaam wonen. Hierbij kan je denken aan het dichten van kieren en tochtgaten, investeren in zonne-energie en dergelijke. Ben je van plan een nieuwe (en duurzame) woning aan te schaffen? Dan kan je vaak korting krijgen op de hypotheek.

Slim gebruik van de lampen

Iedereen vergeet natuurlijk wel eens om een lamp uit te doen. Toch gebeurt dit nog vaker dan je denkt. Uit onderzoek is gebleken dat één op de tien Nederlands het licht niet uitdoet, wanneer zij de kamer verlaten. Door een kleine verandering is het mogelijk om een hoop energie te besparen. Gebruik daarbij zo weinig mogelijk grote lichten en gebruik juiste kleine lichten zoals bureaulampen. Daarbovenop is het vervangen van een gloeilamp of een halogeenlamp een goede optie om energie te besparen. Hierbij stap je langzaam ook op duurzame energie. Zelfs wanneer deze lamp nog goed werkt is het verstandig deze te vervangen met een spaar- of ledlamp.

Voorkom sluipverbruik

Wanneer apparaten op stand-by modus staan gebruiken ze nog stroom, oftewel sluipverbruik. Dit loopt gemiddeld jaarlijks op tot 450kWh, dat is veel extra stroomverbruik. In staat ongeveer gelijk aan 100 euro per jaar. Driekwart van deze kosten zijn te vermijden door de apparaten simpel uit te zetten wanneer deze niet worden gebruikt. Wat hierbij ook kan helpen is het gebruik van stekkerdozen. Met een stekkerdoos is het mogelijk meerdere apparaten in één keer uit te schaken. Een stekkerdoos hoeft namelijk niet uit het stopcontact gehaald te worden.

Slimme thermostaat

De voornaamste kosten op een energierekening bestaan uit de kosten voor gas. Het grootste gedeelte hieruit komt door het gebruik van de verwarming. Hier kan men op verschillende manieren besparen. Het gebruik van een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat je op den duur veel bespaar op de gasrekening. Het nut van een slimme thermostaat is om automatisch de verwarming uit of lager te zetten als je gaat slaapt of het huis verlaat. Hierdoor vergeet je nooit meer om de verwarming handmatig uit te zetten. Meer informatie over alles wat met energie te maken heeft staat op deze website: https://www.engie.nl/