Ventilatie binnenshuis – Welke soorten zijn er en wat is een wtw unit?

Iets wat je vast niet wist (misschien wel ooit aan gedacht hebt, maar er niks mee hebt gedaan) is het feit dat een gemiddeld persoon 80% van de dag binnen in een gebouw is. Ja, dat is behoorlijk veel hè? Daarom is het juist zo belangrijk dat de lucht die binnen is gezond is. Gezonde (frisse) lucht krijg je door ervoor te zorgen dat er goede ventilatie is. Slechte ventilatie kan namelijk een hoop problemen veroorzaken. Wij leggen je uit welke dit (onder andere) zijn en welke ventilatiesoorten er zijn om ervoor te zorgen dat je huis wél goed geventileerd wordt.

Het gevolg van slechte ventilatie

Zoals eerder gezegd kan het slecht ventileren van je huis nadelen met zich meebrengen. Als de ventilatie niet goed is in je huis kun je last van de volgende gezondheidsklachten krijgen:

  • Hoofdpijn
  • Uitdroging van de huid
  • Duizeligheid/ je licht voelen in je hoofd
  • Droge en prikkende ogen
  • Ademhalingsproblemen
  • Huiduitslag
  • Donkere kringen onder je ogen
  • Vermoeidheid 
  • Chagrijnig gevoel

Naast problemen met je gezondheid kan een slecht geventileerd huis of gebouw ook last krijgen van andere ongemakken. Dit zijn een aantal voorbeelden hiervan:

  • Schimmel
  • Vochtproblemen
  • Zilvervisjes en andere ongedierte

De Universiteit van Maastricht heeft onderzoek gedaan en aangetoond dat er een relatie is tussen een slecht binnenklimaat en hogere zorgkosten. En wat blijkt? Mensen die een slechte ventilatie hebben in huis, zijn gemiddeld een stuk meer en ook langer ziek. Uit ditzelfde onderzoek blijkt ook dat de oorzaak hiervan slechte ventilatie en achterstallig onderhoud zijn. Daar schrik je wel een beetje van, of niet? Het zorgt ervoor dat er verschillende soorten stof en schimmels zitten in huis, die de luchtkwaliteit steeds meer verslechteren. Het is dus erg belangrijk dat je huis een goede ventilatie heeft. Niet alleen voor je gezondheid (en anderen die zich in dezelfde ruimte bevinden), maar ook voor de waarde van je huis.

Soorten ventilatie

Ben je er niet helemaal zeker van of jouw huis goed geventileerd is? Iets wat hierbij kan helpen is de gratis ventilatiecheck die Feenstra aanbiedt op hun website. Hier komt uit of jouw huis goed geventileerd is. 

Is de ventilatie niet goed? Dan wordt het tijd om hier wel voor te zorgen. Er zijn verschillende soorten ventilatie waaruit je kunt kiezen. Voor iedereen zit er een passende oplossing bij. Je kunt kiezen uit mechanische ventilatie, ventilatieroosters of een wtw unit. 

Ventilatie (mechanisch)

Mechanische ventilatie is elektrisch. Hierbij voert een motor lucht af via luchtkanalen in je keuken, badkamer en wc. Deze hoor je licht als hij op de laagste stand staat en op de hoogste stand kan dit voor heel wat geluid zorgen. Dit is niet voor niks, want mechanische ventilatie is een van de meest effectieve manieren om direct vuile lucht naar buiten af te voeren en schone lucht naar binnen te laten stromen. Het is belangrijk om je mechanische ventilatiesysteem (-box) eens in de zoveel tijd te laten onderhouden door een professioneel bedrijf als Feenstra.

Ventilatieroosters

Een iets eenvoudigere manier (althans, relatief) van ventileren zijn ventilatieroosters. Deze laat je inbouwen en zorgen er 24 uur per dag voor dat vervuilde lucht afgevoerd wordt en schone lucht naar binnen stroomt. Ook deze moeten eens in de zoveel tijd onderhouden worden. Het beste is om dit door een professioneel bedrijf (als Feenstra) te laten doen, maar het is ook zeker mogelijk om deze zelf schoon te maken.

Wtw unit

Een andere manier van ventileren is door middel van een wtw unit, maar wat is dat eigenlijk? Een wtw unit is een ventilator waarbij vuile lucht wordt afgevoerd en schone lucht wordt aagevoerd. Wtw staat voor ‘warmteterugwinning’. Dit houdt in dat de schone lucht (nadat de lucht van buiten door de filter is gegaan) in huis komt via de warmtewisselaar. Dit bespaart energiekosten.