Dekbedovertrek

Je huidige dekbedovertrekken versleten? Tijd om een nieuwe uit te zoeken!

Wanneer je dekbedovertrekken van goede kwaliteit in bezit hebt, dan kunnen die waarschijnlijk wel zo’n vijf tot tien jaar mee. Uiteraard helpt het hierbij als je zelf voorzichtig en zorgvuldig met je beddengoed omgaat. Trek bijvoorbeeld nooit keihard aan je dekbedovertrek, eet en drink niet in bed, probeer je overtrekken niet overdreven vaak in de wasmachine te doen en laat ze tenslotte hangend drogen in plaats van ze in de wasdroger te stoppen. Zo bevorder je een zo lang mogelijke levensduur van een dekbedovertrek.

Ondanks al je inspanningen om je beddengoed zo lang mogelijk in prima staat te houden zullen op een dag je huidige dekbedovertrekken toch echt versleten zijn. Op dat moment ontkom je er dan ook niet meer aan om een of enkele nieuwe exemplaren aan te schaffen. In de volgende alinea lees je eerst waarom we zo stellig aanraden om dit te doen. Daarna zou je kunnen lezen op welke factoren je zoal kunt letten bij je aanschaf.

Dekbedovertrek

Waarom eigenlijk een dekbedovertrek gebruiken?

Het is om de volgende redenen in het bijzonder aan te raden altijd een dekbedovertrek te gebruiken om je dekbed heen:

  • Door een dekbedovertrek te gebruiken gaat de levensduur van je dekbed er op vooruit.
  • Een overtrek zorgt ervoor dat je je dekbed veel minder vaak hoeft te wassen. Dat is erg gunstig, want het reinigen van een dekbed kan een onaangename en zware taak zijn.
  • Een dekbedovertrek geeft jou als gebruiker een hoger niveau van comfort. De stof waar een overtrek van gemaakt is, voelt namelijk doorgaans prettiger aan dan de stof van een dekbed.

Aspecten om rekening mee te houden rond je aanschaf

Als je daadwerkelijk op zoek gaat naar een nieuw geschikt dekbedovertrek, tracht er dan voor te zorgen dat deze aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De afmetingen moeten kloppen, oftewel deze moeten gelijk zijn aan het formaat van je dekbed. Dit dekbed dient vervolgens weer vooral in de breedte iets groter te zijn dan de maat van je matras.
  • Het materiaal moet zodanig zijn dat jij je er comfortabel bij voelt. Controleer dit bijvoorbeeld via de dekbedovertrekken die je nog in bezit hebt of ga bij een beddengoedwinkel langs om het een en ander uit te proberen.
  • De kleuren van het dekbedovertrek moeten in principe goed passen bij de basiskleuren van je slaapkamer. Je zou ook kunnen stellen dat het overtrek wat betreft uitstraling tegemoet kunt komen aan de sfeer die jij in de slaapkamer wenst. Zo kiest iemand die een slaapkamer met een rustgevend karakter wenst als het goed is een heel ander dekbedovertrek dan een persoon die juist een levendige sfeer in de kamer prefereert.
  • Idealiter kies je tenslotte voor een overtrek dat makkelijk te behandelen en te hanteren is. Een goed voorbeeld van een ‘extraatje’ dat daarbij helpt is de zogeheten (dubbele) doorlopende instopstrook. Deze strook kun je namelijk bij uitstek en gemakkelijk tussen het matras en het bedframe proppen. Zo hoef je dat niet te doen met het dekbed en het overtrek.