water ontkalken

Wat is kalk en hoe kun je kalk voorkomen?

Wat is kalk en hoe kun je kalk voorkomen?

Dit is kalk en zo voorkom je het

Kalkaanslag. Je hebt er vast weleens van gehoord en je hebt het vast weleens gezien. Kalk is de samenstelling van calcium en magnesium die in leidingwater voorkomt. De kalkaanslag die hieruit voortkomt, wordt hardnekkiger bij het gebruik van warm water. Dit komt doordat warm water verdampt. Je vindt kalkaanslag daarom snel in je waterkoker of je koffiezetapparaat. Kalkaanslag zorgt ervoor dat je apparaten harder moeten werken om het water warm te krijgen. Dit zorgt weer voor een hogere energierekening. Gelukkig zijn er manieren om kalkaanslag te voorkomen. Lees snel verder.

4 simpele tips

In het dagelijks leven kun je deze 4 eenvoudige tips toepassen om kalkaanslag zoveel mogelijk te voorkomen:
  • Kalkaanslag ontstaat sneller bij hoge temperaturen. Doe daarom de was op 30 of 40 graden in plaats van op 60 of 90. Veel wasmiddelen zorgen er ook op die temperaturen voor dat de was goed schoon wordt.
  • Zorg ervoor dat je na het douchen je douchecabine even naspoelt met koud water. Kalk blijft daarin beter opgelost en zo voorkom je de afzetting van kalk.
  • Gebruik na het douchen een trekker om schoon te maken. Gebruik een handdoek om de kranen en de wanden schoon en droog te maken.
  • Geen zin in al dat afdrogen? Zet dan een plantenspuit met water en schoonmaakazijn in je douche. Spuit na het douchen rond in de cabine om kalkaanslag te voorkomen.

Grof geschut: waterontkalker

Zie je de bovenstaande tips niet zo zitten, of wil je wat grover geschut inzetten? Dan kun je altijd een waterontkalker laten installeren. Een waterontharder filtert de bestanddelen (calcium en magnesium) uit het leidingwater. Dit zorgt ervoor dat je zogenaamd ‘zacht water’ krijgt. Zo voorkom je kalkaanslag en heb je de bovenstaande tips niet meer nodig. Let wel op dat een waterontharder een wat meer prijzige investering is.

Meer weten?

Maakt de prijs je niet zoveel uit of zijn de 4 simpele tips simpelweg niet aan jou besteed? Dan kun je een waterontkalker kopen om jezelf veel gedoe en een hogere energierekening te besparen. Wil je eerst meer weten over een waterontkalker? Stel al je vragen gerust via het contactformulier.